...een moment geduld...
Veluws bio divers landschap verbeterd door Atechpro duurzame en gasloze energieoplossingen.

Zwembad met CO2 neutraal verwarmt water


Elke dag maken zo’n 200 bezoekers gebruik van het moderne zwembad Ny Sudersé in Lemmer. Direct naast het IJsselmeer bieden drie baden inspanning en ontspanning; een instructiebad, een peuterbad en een recreatiebad. Om zowel het water als de binnenlucht op een aangename temperatuur te houden, moet er veel warmte opgewekt worden. Toen het zwembad in 2012 werd gebouwd, kreeg Han Peek de vraag zich over de technische aspecten te buigen. Hij koos voor een biomassa-installatie om te besparen op de energiekosten. Twee jaar later is hij nog steeds tevreden over de ketels, al liep in het begin niet alles zoals gehoopt: “We hebben veel geleerd. Zwembaden die biomassa overwegen, mogen bij mij en Atechpro komen voor tips.”

Een volgende keer weer, maar anders

“We hebben vier containers twee aan twee opgestapeld staan. In de onderste twee staan de Multifires, de bovenste twee gebruiken we voor de opslag van de pellets. De locatie van onze opstelling blijkt voor het bijvullen van de pelletopslag niet ideaal. De vrachtwagen kan niet dicht genoeg bij de containers komen, waardoor de pellets een flinke afstand door een bochtige slang moeten afleggen. Hierbij verbrokkelt een deel. Dat is iets wat we een volgende keer anders zouden doen. Zo waren er een paar dingen waar je met elkaar even moet zoeken naar een goede oplossing. Toch zou ik het wel zó weer doen. De ketels zelf werken perfect en we besparen flink. Daar doen we het voor.”

Besparing

“We hadden verwacht zo’n 30 procent te besparen op de energierekening, dat is uiteindelijk nog meer. Als we kijken naar de gaskosten van vergelijkbare zwembaden, dan betalen wij jaarlijks 35 tot 45 procent minder. Op dit moment levert overstappen naar biomassa nog steeds de hoogst haalbare energiebesparing op. Bij warmtepompen ben je weer afhankelijk van dure elektra. Nu zijn we alleen afhankelijk van hout en de prijs van hout stijgt gelukkig niet veel.”

Innovatie

“De biomassaketels verwarmen de drie baden, het douchewater en alle ruimtes in het gebouw. Naast de ketels hebben nog meer innovatieve installaties laten plaatsen. Een voorbeeld daarvan is het zoutelektrolyse systeem waarmee we chloor uit zout maken. Ik ben best wel trots op al onze duurzame systemen. Ze gaan zeker de komende 30 jaar mee.”

Meer informatie

Vragen of wilt u gebruik maken van onze diensten? Neem contact met ons op middels de onderstaande gegevens.