...een moment geduld...
Veluws bio divers landschap verbeterd door Atechpro duurzame en gasloze energieoplossingen.

Energie besparen met eigen afval


Tegen een strak blauwe hemel staan metershoge stapels wilgentakken. Een prachtig gezicht. En bovendien erg belangrijk voor de Nederlandse waterwerken. Want van deze takken worden stuifschermen gevlochten voor het opstuiven van duinen, zinkmatten voor in de waterbouw en beschoeiingen voor natuurvriendelijke oeverbescherming. Daarnaast worden er schuttingen van gemaakt. De meeste wilgentakken worden gebruikt, maar er blijft ook flink wat afvalhout over dat betaald moet worden afgevoerd. Dhr. Van Aalsburg: “Nu houden we ons afval en verwarmen daar ons bedrijfspand en de werknemerswoningen mee. Ideaal!”

Familiebedrijf

“Schrik niet, we werken hier met zeven broers en met één van mijn zes zussen. Daarnaast hebben we nog een aantal neven die hier een leer-werk traject doen. Een echt familiebedrijf dus. De één werkt veel buiten, de ander ontwerpt en bouwt onze machines en ik zit vooral binnen op kantoor.”

Duurzaamheid

“We werken veel voor overheidsinstanties. Voor hen is het belangrijk dat we duurzaam zijn. Dus toen we een nieuw pand gingen bouwen dachten we: waarom zouden we daar niet op insteken? In biomassa hadden we het meeste vertrouwen en bovendien hebben we zelf brandstof liggen. We merken nu dat het hartstikke goed werkt en erg leuk is. We hebben ook nog zonnepanelen op het dak liggen dus op een zonnige dag als vandaag halen we al onze energie uit de natuur. Onze duurzaamheid geeft ons nu een aanzienlijk grotere kans op gunning bij de inschrijving op een aanbesteding. Met een beetje geluk hebben we op deze manier binnen enkele jaren de biomassa-installatie terugverdiend. Tot nu toe kan ik alleen maar zeggen: goede investering!””

Netjes alle beloften nagekomen

“We kwamen eigenlijk gewoon via Google bij Atechpro. Vervolgens kwamen ze langs om ons te informeren. Dat deden ze goed, want je moet ze natuurlijk op hun blauwe ogen geloven. Ik bedoel, straks koop je zo’n ketel voor weet ik hoeveel geld en dan werkt het niet. Je moet dus wel met een overtuigend verhaal komen en dat hebben ze gedaan. En ik moet zeggen dat ze al hun beloften zijn nagekomen. De ketel is besteld, netjes geïnstalleerd en als er iets zou zijn, kan ik ze altijd bellen.”

Simpel

“De ketel is heel gebruiksvriendelijk. Als zoiets teveel moeite kost, dan moet er telkens iemand bij komen. Maar dit is zo simpel, ik kan alles gewoon zelf instellen. De minimale temperatuur van de buffer, wanneer ketel aanspringt enzovoort. En het is gewoon in het Nederlands, dat is altijd handig.”

Appartementen voor medewerkers

“We hebben hier nu ook appartementen boven. Daar huisvesten we de Polen die voor ons werken. Ze hebben nu allemaal vloerverwarming en per tweetal een slaapkamer, keuken en douche. Allemaal verwarmd met biomassa. We hebben zoveel afvalhout liggen; we zouden hier bij wijze van spreken met de ramen en deuren open kunnen stoken.”

Meer informatie

Vragen of wilt u gebruik maken van onze diensten? Neem contact met ons op middels de onderstaande gegevens.